“SAĞLIKLI LİMON YERİNE ASİTLİ KİMYASAL SIVILAR TÜKETMEYELİM”
5.04.2023
ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI DOĞRU: “SAĞLIKLI LİMON YERİNE ASİTLİ KİMYASAL SIVILAR TÜKETMEYELİM” “NAR EKŞİSİNDE OLDUĞU GİBİ LİMON SOSU İÇERİĞİNE DE DÜZENLEME GETİRİLMELİ”
ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI DOĞRU:

“SAĞLIKLI LİMON YERİNE ASİTLİ KİMYASAL SIVILAR TÜKETMEYELİM”

“NAR EKŞİSİNDE OLDUĞU GİBİ LİMON SOSU İÇERİĞİNE DE DÜZENLEME GETİRİLMELİ”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Piyasada “limon sosu” ve benzeri isimlerle sitrik asitten içeren, gerçek ve doğal limon suyuna ikame kullanılan benzeri sıvılar tüketiciyi yanıltmakta ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit etmektedir” uyarısında bulunarak, nar ekşisi içeriğine ilişkin getirilen düzenlemenin limon sosu için de getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Mutlu Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, ülkemizde bolca ve kaliteli yetişen limonlar varken, bu ürünlerin üretiminde doğal limon yerine kimyasal içerikli ürünlerin kullanılmasının son derece endişelendirici ve üzücü olduğunu ifade etti.

Resmî Gazete'de yayımlanan ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9’uncu maddesine “Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez” hükmünün getirildiğini anımsatan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, şunları kaydetti:

“Piyasada ‘limon sosu’ ve benzeri isimlerle sitrik asitten üretilen, gerçek ve doğal limon suyuna ikame kullanılan benzeri sıvılar tüketiciyi yanıltmakta ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit etmektedir. Aynı talihsizlik nar ekşisi ürünü için de yaşanıyorken, Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Kodeksi değişikliği ile nar ekşisi üretimindeki içerik ve etiket düzenlenerek, nar ekşisi imal eden dürüst sanayici ve nar üreten çiftçimizin hakkının korunacağı bir karar alındı.

Aynı kararın, yoğunluğu Adana ve Mersin’de üretilen limon üreticilerimizi yakından ilgilendiren limon suyu için de alınmasını istiyor ve tüketicilerimizin, evlerinde ve gittikleri her türlü lokanta, cafe ve turistik tesislerde sitrik asit içerikli sıvılar yerine, taze limon veya saf limon suyu tüketmelerini talep ediyoruz.”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’deki tüm lokanta, cafe ve turistik tesislerin,  toplum sağlığına duyarlılık ve doğal lezzet için işletmelerinde limon sosu ve benzeri sıvılar yerine gerçek limon kullanmaya davet ettiklerini de sözlerine ekledi.