SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR
14.07.2023
“Çiğ süt tavsiye fiyatı 13.00 TL’ye, primi ise 0.70 TL’ye yükseltilmelidir”
SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru;

“Çiğ süt tavsiye fiyatı 13.00 TL’ye, primi ise  0.70 TL’ye yükseltilmelidir”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Gıda Komitesi’nin onayı ile Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 8.50 TL’lik çiğ süt tavsiye fiyatının Ekim 2022’de açıklandığını ve bu tarihten  sonra da yenilenmediğini belirterek, maliyet artışları dikkate alınarak çiğ süt tavsiye fiyatının 13.00 TL’ye, primin ise  tüm üreticilere ayrım yapmadan 0.70 TL’ye yükseltilmesi gerektiğini açıkladı.

Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, Ekim 2022’den itibaren yaşanan maliyet artışlarına dikkati çekerek, “Çiğ süt tavsiye fiyatının açıklandığı Ekim 2022’den itibaren geçen 9 ayda; süt yemi % 35, yıllık olarak toptan alınan saman, mısır silajı ve yonca gibi kaba yemler yaklaşık %100, Ekim 2022’de 5.500 TL olan asgari ücret ise %107 artışla bugün 11.400 TL olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Türkiye genelinde Haziran ayına ait 1 litre çiğ süt üretim maliyetini 10.54 TL olarak açıklayan USK’nin  hala web sayfasında tavsiye fiyatını 8.50 TL olarak yayınlamaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Mutlu Doğru, şunları kaydetti:

“Serbest piyasada aşırı inek kesimleriyle süt bulamayan bazı firmaların fiyatı arttırmasına rağmen özellikle toplam üretimin %85’ini karşılayan 10 baş ve altında üretim yapan küçük üreticilere aracı ve süt toplayıcılar tarafından, USK tavsiye fiyatı gösterilerek artış yapılmamakta ve bu çiftçilerimizin üretimden çekilmesine neden olmaktadır. Hatta yılbaşından sonra piyasa daraldı bahanesiyle tüm sanayiciler fiyatları geriye çekmiştir.”

Mutlu Doğru, “Mevcut çiğ süt üretim maliyetinin  hayvancılıkta ileri ülkelerde geçerli olan ve bakanlık tarafından da kabul gören süt / yem paritesi, çiğ süt üretiminin sürekliliği ve inek kesimlerinin durması için,  üreticimizin refah payı da düşünülerek; çiğ süt tavsiye fiyatı 13.00 TL’ye, çiğ süt destekleme primi ise tüm üreticilere, ayrım yapmadan 0.70 TL’ye yükseltilmelidir” dedi.