UYGUN MRL DEĞERLİ VE RUHSATLI İLAÇ KULLANIMI
ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ ADANA
Mersin,
E-POSTA/FAKS
Bilindiği üzere, ülkemiz tarafından gerçekleştirilen yaş meyve sebze ve narenciye ihracatında, ithalatçı ülkelerin belirlediği zirai ilaç ruhsatlandırma kuralları uygulanmakta ve bu pazarlar ayrıca üretim süresince kullanılan ilaç sayısı ile MRL (Kalıntı Sınır Değeri) olarak adlandırılan kalıntı sınırını da kurallara bağlamaktadır.
Üretim aşamasında kullanılan ilaçların ve MRL değerlerinin ihracat süreci öncesinde belirlenmesi için hem ülkemizde hem de ithalatçı ülkede analiz işlemleri uygulanmakta ve ülkemizde ruhsatlı olan bir ilaç ithalatçı ülkede yasak ise bu ilacın kullanılarak anılan ülkelere ihraç edilen ürünler geri dönmektedir. Bu ülkelerden geri dönen Türk Yaş Meyve Sebze ve narenciye ürünleri nedeniyle de ülkemizin imajı zedelenmekte ve ihracatçılar büyük cezalar ödeyerek mevcutpazarlarda yasaklı hale gelebilmektedir.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin Türk yaş meyve sebze ve narenciyesini tüm dünyaya pazarlamak hedefiyle çıktığı yolda tüm paydaşların desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Hali hazırdaki tüm koşullar değerlendirildiğinde ise, gelecek sezon itibari ile ihraç pazarları için anılan ürünlerin yalnız ruhsatlı ilaçlar uygulamış ve uygun MRL değerlerinde üretim yapmış olan ve bunu analiz işlemleriyle belgelendirebilen üreticilerden analiz sonrasında alınmaya başlanması konusunda kuvvetli bir fikir birliği ortaya çıkmıştır.
Bu vesileyle, ön analiz işlemine tabi tutulmuş ve analiz sonuçları uygun olan ürünlerin alınması, pazarlanması ve ihraç edilmesi için başta üretici, aracı ve ihracatçılar olmak üzere tüm paydaşların gerekli hassasiyeti göstermesi önem arz etmektedir.
Bilgileri ve gereğini rica ederim.
Nejdat SİN
AKDENİZ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy Caddesi No:4 Yenişehir/MERSİN