“BU YIL MUTLAKA SOYA EKİN”
11.11.2012
Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Halis Arıoğlu, çiftçilere bu yıl ikinci ürün olarak mutlaka soya ekmeleri konusunda tavsiyede bulundu.
Son zamanlarda yağan yağmur nedeniyle buğdayda hasadın biraz gecikebileceğini kaydeden Arıoğlu, ikinci ürün ekme hazırlığında olan çiftçilere özellikle bu yıl için mutlaka soya ekmelerini önerdi.
Dünya genelinde yağ açığının bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Halis Arıoğlu, yağlı tohumlu bitkilerin başında gelen soyanın Pazar sıkıntısı olmadığını, bu ürünü eken çiftçinin çok rahat pazar bulabileceğini ve para kazanacağını söyledi.

“Buğdaya da rekolte çok iyi olacak”
Yağan yağmurlar nedeniyle buğday hasadının biraz gecikeceğini vurgulayan Arıoğlu, “Bu yıl buğday çok iyi.  Verimin çok iyi olacağını düşünüyorum. Yaptığım incelemeler göre son yılların en yüksek rekoltesi gerçekleşebilir. Fakat yağan yağmurlar hasat zamanını biraz geciktirebilir. Yine de havaların ısınmasıyla birlikte hasadın çok fazla gecikmeyeceğini” söyledi.

“Yağmurlar Mısıra Yaradı”
Yağmurların buğday hasadını geciktirirken ekimi biten birinci ürün mısıra çok faydalı olduğunu belirten Prof. Dr Halis Arıoğlu, bu yağmurların mısırları gelişmesine çok iyi geldiğini, mısırın yanısıra,  artık örtü altından çıkan karpuzlara da çok iyi geldiğini söyledi. Hatta bazı bölgelerde karpuz hasadının yapıldığına dikkat çeken Arıoğlu ikinci ürün hazırlığında olan çiftçilere de tavsiyelerde bulundu.

-soyanın önemi-
Bu yıl mutlaka Soya ekmeleri için çiftçilere uyarıda bulunan Prof Dr. Halis Arıoğlu, dünyada çok büyük ölçüde yağ açığı olduğunu söyledi. Özellikle Pazar sıkıntısı olmayan ürünlere yönelmesi konusunda telkinde bulunan Arıoğlu, “Bu yıl soya da Pazar sıkıntısı çekilmeyecek. Adana’da her yıl soya ekimi yapılmakta ve dünyanın en yüksek rekoltesi elde edilmektedir. Dönüme 400-500 Kg verim alınmaktadır. Dünya genelinde yağ açığı bulunan ülkelerin soya ihtiyacı çok fazla.  Adanalı çiftçilerimizin bu yıl için ikinci ürün olarak soya ekmelerini öneriyorum” dedi.

“Turfanda ürünlere yönelmeliyiz”
Adana’nın çok verimli topraklara sahip olduğunu söyleyen Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu kendisinin tarla bitkileri bölümünde olduğunu ve üniversitede bölüm başkanlığı yaptığını belirterek,  “ben tarlacı olmama rağmen Çukurova çiftçisinin bahçe bitkilerine yönelmelerini isterim. Daha açıkçası hangi ürünün Pazar payı daha fazlaysa, pazarda sıkıntı yaşamayacağı ürüne yönelmesini isterim. Bu gün için narenciyeden tarla ziraatine göre daha çok paralar kazanılıyor. Örtü altı, sera bitkileri her zaman için prim yapan ürünler. Adanalı çiftçilerin bu verimli toprakları girdi maliyeti az olan fakat kazanç sağlayan turfanda ürünler ekmesini isterim” dedi.

“Cumhurbaşkanı ile Hollanda Gezisi”
16-19 Nisan 2012 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte Hollanda’ya giden Arıoğlu, bu ülkede çok başarılı görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bu gezi sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız ile de tanışma ve görüşme fırsatı bulan Arıoğlu bu gezinin kendisi için çok verimli geçtiğini belitti.
Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer ve Adana Ticaret Borsası(ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ve diğer geziye katılan kişilerle birlikte bir dizi inceleme ve görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Prof.Dr.Halis Arıoğlu, Hollanda çiftçisi  ile Adana Çiftçisi’nin karşılıklı “neler yapabiliriz “ başlığı altında özellikle Pazar ve teknik konularda bilgi alışverişinde bulunduklarını ve bu görüşmelerin çok yararlı olduğunu söyledi. Ayrıca, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet ile birlikte Hollanda’da açılan Çiçekçilik fuarını da gezdiklerini belirtti.