''Narenciyede, pazarın istediği çeşitler keşfedildi''
17.02.2013
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin yıllık narenciye üretiminin 3-3.5 milyon ton olduğunu, bir milyon tonu ihraç edilirken, geriye kalan ürünün pazara hitap etmediğini söyledi.
Mirmahmutoğulları, bunu fark eden üreticinin artık pazarın istediği çeşitleri keşfettiğini belirterek,  Türkiye’nin 6 ay dalından pazara narenciye hasadı yapmak zorunda olduğunun altını çizdi.

KAYALIK ARAZİDE NAR VE İNCİR ÜRETİMİ
Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Adana’ya gelen Mirmahmutoğulları, Adana Çiftçiler Birliği’ni de ziyaret ederek, Birlik Başkanı Behçet Homorlu ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştükten sonra Özler Tarım’ın narenciye paketleme tesislerinde incelemelerde bulundu. Mirmahmutoğulları, yine Özler Tarım tarafından kayalık arazilerdeki incir ve nar gibi çeşitli meyveleri yetiştirdiği arazileri de yerinde inceleyerek, bilgi aldı.

ADANALININ BURSA İNCİRİ
Müsteşar Mirmahmutoğulları'na bilgi veren Mehmet ve Ayşe Özler, tesis ettikleri bahçe verime döndüğünde, Bursa'nın ünlü siyah incirini, Bursalı çiftçilerden bir ay önce hasat edeceklerini söyledi. Mirmahmutoğulları ise esas kazancın burada olduğunu belirterek, Özler ailesini kutladı.  Arazide yapılan inceleme gezisine,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Adana İl Müdürü Hamit Aygün, Çiftçiler Birliği 2.  Başkanı Mutlu Doğru, Genel  Sekreter Oana Çorat ve yönetim kurulu üyesi Nevzat Arman ve Sinem Başlamışlıda katıldı.

“ÜRETİCİLER PAZARI ANALİZ EDİP ONA GÖRE ÜRETİM YAPIYOR”
Hedef pazarlarda istenilen ürünün yetiştirilmesinin önemini vurgulayan Mirmahmutoğulları, “Artık üreticilerin pazarı iyi analiz edip, talep ve istekler doğrultusunda üretim faaliyetlerinde bulunuyor. Bu çok güzel bir gelişme” dedi. Narenciye üretimi ve ihracatı ile ilgili olarak genel bir değerlendirme de yapan Müsteşar Mirmahmutoğulları, bakanlık olarak konunun üzerinde hassasiyetle durduklarının altını çizdi.

“NARENCİYEDE ÜRÜNLERİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”
Mirmahmutoğulları, “Yıllık narenciye üretimimiz 3-3.5 milyon ton. Pazarın istediği çeşit üretimi bir milyon ton civarında. Bunu da zaten ihraç ediyoruz. Geriye kalan ürün, pazara uyuyor. Biz artık bu çeşitleri değiştirmek zorundayız. Adana’da artık 6 ay dalından pazara narenciye hasadı yapabileceğimizi net bir şekilde gördüm. Erkenci, normal sezonunda hasat edilen ve geççi çeşitler var” dedi.