Adana’da En Verimli Tarım Arazileri Parçalanacak!
10.09.2014
Adana’nın en verimli arazilerinin yer aldığı merkez Yüreğir ilçesinde belediyenin geçen yıl yaptığı imar düzenlemesiyle ‘tarım topraklarının, sahiplerinin istemleri dışında parçalandığı’ öne sürüldü. Sahil ilçe Karataş yolu istikametinde doğu-batı yönlerindeki onlarca parselin farklı alanlar için imara açıldığı veya hiçbir mantıklı gerekçeye dayanmayan şekilde haritalar üzerinde başka parsellere taşındığı belirlendi.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Yüreğir Ziraat Odası’ndan Rifat Kodal, Seyhan Ziraat Odası’ndan Cahit İncefikir, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği’nden Remziye Karabucak, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde Yüreğir Belediyesi’nin Yüreğir ilçesindeki imar düzenlemesiyle ilgili izah yaptı.
Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Semih Karademir, yaptığı açıklamada, Yüreğir İlçe Belediyesi’nin geçen yıl yaptığı imar düzenlemesiyle, Adana’dan Karataş istikametinin doğu-batı yönlerindeki onlarca parselin farklı alanlar için imara açıldığını veya hiçbir mantıklı gerekçeye dayanmayan şekilde haritalar üzerinde başka parsellere taşındığını söyledi. Bunun sonucunda çok ortaklı parselasyona gidildiğine dikkat çeken Karademir, ’Toprak sahipleri, kendi istemleri dışında arazilerinin parçalanmasına ve dağıtımına tanık olmaktadır. Bu, her şeyden önce bireyin mülkiyet hakkına tecavüzdür.” dedi.
’BELEDİYENİN İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YASAYA UYMUYOR’
Karademir, belediyenin yaptığı imar düzenlemesinin Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce yapılan ‘arazi toplulaştırması, toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu ile hükümetin desteklediği arazilerin miras yolu ile parçalanmasına dair toprak kanunu yasası ve Medeni Kanun’da yapılan değişikliklere uymadığına dikkat çekti. Karademir, her türlü hukuksal uygulamalara aykırı olan imar düzenlemesinin derhal geri çekilmesini ve yeni toplumsal sorunlara yol açacak uygulamalardan vaz geçilmesini istedi.
’TARIM TOPRAKLARI RANTA KURBAN EDİLİYOR’
Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının, yalnızca bugünü değil geleceği de tehdit eden küresel sorunlardan biri olduğuna vurgu yapan Karademir, ’Dünya; gıda güvencesini, gıdada kendine yeterliliği, açlıkla mücadeleyi yüzyılın en önemli sorunu olarak ilk sıralarda gündemine alıp tarım sektörünü desteklemeye ve toprak-su kaynaklarını korumaya yönelik önlemler alırken, ülkemizde tarım topraklarını yapılanmaya, sanayiye, turizme açacak düzenlemelerle ranta kurban etmekteyiz.” diye ifade etti.
10 YILDA 5 MİLYON HEKTAR TARIM ALANI
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkede son 10 yılda yaklaşık 4 milyon hektar tarım alanının devre dışı kaldığını, yaklaşık 1 milyon hektar tarım alanının da amaç dışı kullanıma açıldığını hatırlatan Karademir, Adana’nın da bu olumsuz gelişmelerden fazlasıyla payını aldığına dikkat çekti. Karademir, şunları söyledi: ’Adana’da 1956 yılında sanayinin işgal ettiği tarım alanı 69,1 hektar iken 1995 yılında yapılan çalışma ile ilimizde kaybolan tarım arazisi 13 bin 62 hektar olup, 2006-2010 yılları arasında Toprak Koruma ve Arazi Kanunu kapsamında 4 bin 559 hektarlık bir alanın tarım dışı kullanılmasına izin verilmiştir. Adı üzerindeki kanun bir anlamda amaç dışı kullanımların yolunu açmaktadır.”