Adana’da pamuğa dönüş
29.07.2018
ADANA - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Adana’daki pamuk ekim alanları, sağlanan devlet desteğiyle bu yıl yüzde 15 oranında arttı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’de pamuk üretiminin tamamına yakınının Ege Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Çukurova ve Antalya yörelerinde yapıldığını söyledi.

Sağlanan desteklerle, Adana’da 2017 yılındaki pamuk üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 20 arttığını belirten Doğru, “Geçen yıl kent genelinde 330 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılmıştı. Bu yıl ki pamuk ekim alanlarında da geçen yıla göre yüzde 15 artış kaydedildi. Pamukta bu yılın rekolte beklentisi ise 200 bin ton civarında” dedi.

“PAMUK, BÜYÜK EKONOMİK ÖNEME SAHİP BİR ÜRÜNDÜR”

Doğru, Türkiye'nin pamuk ekim alanında dünya genelinde 7’nci sırada bulunduğu bilgisini vererek, şöyle konuştu:

“Pamuk bitkisi, yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla insanlık açısından, yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla üretici ülkeler açısından büyük ekonomik öneme sahip bir üründür. Ayrıca pamuk bitkisi çırçır, tekstil, yağ ve yem, kâğıt sanayisi ve biyodizel üretimi gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Türkiye, gelişen tekstil sektörüne paralel olarak pamuk üretiminde istenilen seviyelere ulaşamaması nedeniyle pamuk ithalatçısı konumundadır. Tüketimin yaklaşık yüzde 50’si ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Bu bağlamda pamuk konusunda ülkemizde doğru stratejilerin izlenmesi tekstil sanayisinde yerli ürünlerin kullanımının artması, dışa bağlılığın azalması, pamukta kalite ve standardizasyon konularında iyileşme yapılması, üretimi artıracaktır. Aynı zamanda bölgemizde ‘beyaz altın’ olarak tabir edilen pamuk üretimine verilen desteklerin, oldukça yüksek olan üretim maliyetini düşürücü tedbirlerle desteklenmesi gerekmektedir.”