Adanalı Çiftçiler ‘Uluslararası Narenciye Konferansı’na talip
19.12.2012
Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı. 2020 yılında Türkiye’de organize edilecek olan; ‘Uluslararası Narenciye Konferansı’na Adana olarak ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.
Bu yıl 12.’si düzenlenen; ‘Uluslararası Narenciye Konferansı’, 18-23 Kasım 2012 tarihleri arasında İspanya’nın Valencia kentinde gerçekleştirildi. Dünyanın farklı bölgelerinden yaklaşık bin 250 delegenin katıldığı konferansta Adana’dan da yaklaşık 40 çiftçi katılım gösterdi. Gerçekleştirilen farklı oturumlarda narenciye ile ilgili konular masaya yatırılırken, konferansta 720’yi aşkın bilimsel çalışmanın da sunumu yapıldı.
Organizasyon ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Sinem Özkan, ’12. Uluslararası Narenciye Konferansı’nda genel olarak; genetik, yeni çeşitler, yeni anaçlar, besleme, sulama, hastalıklar (mantar-virüsler), meyve sinekleri, hasat sonrası işlem, meyve suyu teknolojisi, sağlık, narenciye ekonomisi ve pazarlaması gibi konuların ele alındığını anlattı.
Özkan Başlamışlı, “Konferansın üçüncü gününde teknik gezi düzenlendi. Valencia’daki bir bahçeye gidildi. İspanya’da en fazla ekilişi bulunan Clementine mandalinasının varyasyonları bulunan bahçede üreticilerin anaca yaptıkları aşının üzerine, sektördeki talebe göre bir sure sonra farklı bir aşı daha yaptıklarına şahit olduk. Aynı zamanda bizim ‘bodur’ olarak tanımladığımız ağaçların, onların normal ağaç boyları olduğunu, toprak yapısından dolayı fazla büyümediğini gözlemledik” dedi.
İspanya’da işçiliğin çok pahalı olduğunu bilgisini de yine bu teknik gezi aracılığıyla öğrendiklerini dile getiren Özkan Başlamışlı, meyve hasadında işçiliğin, ‘günlük yevmiye’ şeklinde değil, işçilerin topladıkları ürünün miktarına göre hesaplandığını ve her bir işçinin de günde ortalama bir ton meyve toplayabildiğini belirtti. Miktarın bu kadar fazla olmasının nedenin de ağaçların hemen hemen 2 metre olduğu için toplamayı kolaylaştırdığını kaydeden Özkan Başlamışlı, budama işçiliğinin saatinin 12 Euro, hasatta toplanan ürünün kilosu 80 cent’ten hesaplandığını da dile getirdi.
Sinem Özkan Başlamışlı, “İşçiliğin bu kadar pahalı olmasından dolayı bahçe aralarında düzenli yabancı ot ilaçlaması yapılmıyor. Bölgemizdeki gibi yabancı otlarda tutunan nemin, geceleri eksi değerlere düşmesiyle oluşan don, bizdeki gibi Valencia’da sıkıntı olmuyor. Çiftlik ziyaretinden sonra gezilen deneme bahçesinde ağırlıklı olarak ve özellikle çekirdeksiz mandalina çeşitleri üzerinde çalışmalar yapılmakta olduğunu gözlemledik” ifadesini kullandı. 4 yılda bir organize edilen; ‘Uluslararası Narenciye Konferansı’na 2016 yılında Brezilya’nın ev sahipliği yapacağını hatırlatan Özkan Başlamışlı, 2020 yılındaki konferansın da Türkiye’de yapılması kararı alındığını açıkladı. Organizasyonun hangi kentte yapılacağı konusunun henüz netleşmediğini vurgulayan Özkan Başlamışlı, “Her koşulda tüm ilgili kurum ve kişilerin organizasyonu en iyi şekilde gerçekleştireceğine eminim. Böylesine önemli bir konferansa Adana olarak ev sahipliği yapmaya hazırız” yorumunda bulundu.