Bakan Eker çiftçilerle bir araya geldi
25.09.2013
Bir dizi programa katılmak üzere Adana’ya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan'ın Büyükkapılı köyünde bulunan çiftliğini ziyaret ederek, burada çiftçilerle öğle yemeği yedi.
Özkan şöyle devam etti: “Ben şahsen gittim bir çırpıda ekipmanlarımı dizdim. 26 yıllık meslek hayatımda, ilk defa hasadın başında fiyat açıklandığını gördük ve inanın mısırımızı 500 TL'nin altında satacaktık ama Sayın Bakanımın hasadın hemen başında fiyatı açıklaması piyasalarda bizi kurtardı. Ben bir defa daha minnetle anıyor, teşekkür ediyorum. Ve hiçbir sıkıntı yaşamadan ofise aynı gün mısırımızı dökebildik. Paramızı da beklemeden hemen aldık."

Bakan Mehdi Eker bu sözlere karşılık, bayan bir çiftçinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, "Kadınları böyle çiftçi ve başarılı görünce ayrıca çok seviniyorum. Bende sizlerin şahsında Adana, Çukurova çiftçimize teşekkür ediyorum. Adana'nın üretim değerleri, üretim miktarının hepsinde yüzde 200, 300, 400, hayvancılık dahil olmak üzere ciddi artış var. Tarımsal üretimde büyük bir gelişme var” dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Genel Sekreter Oana Çorat, ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı öğle yemeğinde, Bakan Eker’in Adanalı çiftçilerle sıcak bir atmosferde sohbet ederek, sıkıntılarını dinlediği ve onlarla yakından ilgilendiği de gözlendi.

Öte yandan, Çiftçiler Birliği üyesi ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Bülent Özekici, Bakan Eker’in tarım konusunda çiftçilere verdiği destekten dolayı memnun olduklarını dile getirerek, “Sayın bakanın mısır alım konusundaki hızlı ve etkin tavrı çiftçileri hayli memnun etmiştir. Onun bu tavrı sayesinde çiftçinin 9 ay emeğini verdiği bir ürün büyük bir fiyat düşüşünden bizi önlemiştir. Sayın bakanın tarım konusundaki desteklerinin devam edeceğini umuyoruz ve Adana Çiftçiler Birliği olarak teşekkür ediyoruz kendisine” dedi.

Çiftçilerin sıkıntılarından da bahseden Özekici, “Çiftçilerimizin sıkıntısı çok yüksek verim almalarına rağmen girdi fiyatlarının çok yüksek, ürün fiyatlarının ise düşük olmasından dolayı gelirlerindeki düşüş oluyor. Buna en güzel örnek, Amerika ortalaması bir dekar arazide 300 kilo pamukken, Yunanistan ortalaması 400 kilo verimken biz burada 500-600 kilo verim almamıza rağmen ovadaki bakınız pamuk ekim alanı hiç kalmadı. Ayrıca sektörde ara eleman sıkıntısı çok fazla” şeklinde konuştu.
Tarım Meslek Liseleri tarım sektöründeki ara eleman sıkıntısını büyük ölçüde azaltır diyen Özekici, “Dünyanın tarımı gelişmiş hiçbir ülkesinde herkes üniversite mezunu olmaya çalışmaz. Eğitim görenlerin önemli bir bölümü teknik liseler veya meslek yüksek okulu dediğimiz 2 yıllık okullardan mezun olurlar. Ama Türkiye’de 1-2 tane Tarım Meslek Lisesi kaldı ve Yüksek Okulu kaldı. Ülkemizde binlerce ziraat mühendisi var. Peki, bu kadar ziraat mühendisi nerede iş bulacak? Bu boşluğu doldurmak ve sektördeki ara eleman sıkıntısına çözüm bulabilmek amacıyla Türkiye genelinde tarım meslek liselerini arttırmak ve Adana’ya bir Tarım Meslek Lisesi açmak gerek diye düşünüyoruz. Böyle bir lise Adana’ya gerçekten yakışır ve önemli bir boşluğu doldurur” ifadesini kullandı.