Bankacılar ''tarımsal üreticileri'' keşfetti
16.04.2013
Adanalı üreticilere, tarımsal işletmelere ve sektöre yatırım yapmak isteyen girişimcilere yönelik olarak Seyhan Otel'de bilgilendirme toplantısı düzenleyen Denizbank yöneticileri, Adana Çiftçiler Birliği'ni ziyaret ederek, Başkan Behçet Homurlu ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştüler.
Çİftçilere verdiği tarımsal desteklerle öne çıkan Denizank'ın yöneticileri, ziyarette, çiftçilere verdikleri tarımsal desteklerin önemine dikkati çektiler. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu ise,  1970'li yıllarda çiftçilerin kredi talebi için başvurdukları bankalarda yeterli itibarı görmediklerini belirterek, ''Ziraat Bankası ise yeterli krediyi veremiyordu. Özel bankalar ise böyle bir müşteri sınıfını yadırgayarak, baştan savıyordu. Oysa bugün bankalar tarımsal üreticileri keşfetti' dedi.
Homurlu, bugün bankaların birbirleriyle rekabet edercesine kredi musluklarını açtıklarını vurgulayarak, ''Finans sektörü, özellikle devlet desteğiyle 2 yıl geri ödemesiz, 7 yıl vadeler, sıfır faizlerle tarım kesimin işini kolaylaştırıyor'' diye konuştu
Ziyaret sonrasında, Seyhan Otel'de düzenlenen toplantıda  da bir konuşma yapan Başkan Behçet Homurlu, gıdada insan sağlığının garantisinin iyi tarım uygulamaları olduğuna işaret etti. Homurlu, ürünlerin bağımsız kuruluşlarca bir dolu parametre ile test edilerek piyasaya çıkartıldığını belirterek, ''Ülke gıda sağlığı için iyi tarım uygulamalarının kredilendirilmelerin avantajlı hale getirilmesi bizlerin sağlıklı yaşaması anlamına gelir. Bu asrın özlenen tablosudur."ifadesini kullandı.
DenizBank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun ise tarımın dünya ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi. Gökhan Sun, gıda güvenliğinin sürekliliği sağlanamadığı takdirde ülke geleceğini çok büyük bir tehlikenin bekleyeceğini ifade etti. Sun, 2006- 2011 yılları arasında dünya nüfusu yüzde 6, gıdaya olan talebin yüzde 11 arttığını kaydetti.
Dünyadaki ve Türkiye'deki tarımın durumunu değerlendiren Sun, 1,5 milyar nüfusa ulaşan Çin'nin en çok bu sektörde üretim yapan ülke olduğunu dile getirdi. Arkadan Hindistan, Amerika, Brezilya, Endenozya Japonya ve Türkiye'nin geldiğini anlatan Sun, şöyle devam etti: "Bizim önümüzdeki ülkelerin nüfus yoğunluğu çok büyük. Türkiye nüfusu ile karşılaştırıldığında çok ciddi tarımsal üretim rakamlarına ulaşmış. Doğru yatırımları yaptığı takdirde, 2023'te 5.'liği hedefleyen çok parlak bir ülke. Tarımın toplam gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 9. Ülke sanayileşiyor; ama tarımda birim başına aldığı verim de artıyor. Ülkemiz dünyada gururla söyleyebiliriz ki tarımda 7. sırada."
Sun, Denizbank'ın önümüzdeki yıllarda da tarım sektörünü en iyi şekilde fonlayarak tarım alanında sektörü yine ilklerle tanıştırmaya devam edeceğini söyledi.
Kredi tutarı 2,3 milyar lira'yı geçti
KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun da, “ Türk tarımının daha bilinçli ve modern koşullarda yapılmasına yönelik eğitim desteğimizi sürdürüyoruz. Sektöre verdiğimiz toplam kredi tutarı 2,3 milyar Lira’yı aştı. Özel bankalar arasında tarım sektörünü en iyi şekilde