Çiftçiler Birliği, "Ovanın çocuğu" diye tanınan Sadullah Kısacık'ı...
18.05.2015
Çiftçiler Birliği, "Ovanın çocuğu" diye tanınan Sadullah Kısacık'ı konuk etti Çiftçi çocuğu Kısacık, çiftçilerin yanında
Adana Çiftçiler Birliği, bir çifti çocuğu olan AK Parti Adana Milletvekili Adayı Sadullah Kısacık’ı konuk etti.  Çiftçiler Birliği’nde düzenlenen toplantıda görüşlerini aktaran Kısacık, Adana’nın mevduatta Türkiye birincisi olduğunu belirtildiğini ifade ederek, “Adana’nın bu mevduatı yatırıma dönmeli.” dedi.

Ailesinin atadan dededen çiftçilikle uğraşması nedeniyle "Ovanın çocuğu" olarak tanınan AK Parti Adana Milletvekili 3. Sıra Adayı Sadullah Kısacık,  çiftçilere hitaben yaptığı konuşmada,  çiftçi kökenli bir aileye mensup olduğunu ve aktif olarak tarımı sürdürdüklerini  hatırlatarak, “Çukurova bizim her şeyimizdir. Adana'nın özü tarımdır. Ancak, Adana’nın mevduat açısından Türkiye birincisi olduğu belirtiliyor.  O mevduatın yatırıma dönmesi lazım. Zaten Adana'nın mevduatı da tarıma dayalı.” diye konuştu.

"Kendisini kastederek", AK Parti döneminde ilk kez Karataş Ovası’ndan bir milletvekili adayı çıktığını, bu nedenle sorumluluğunun büyük olduğunu bildiren Kısacık,” AK Parti tüm meselelere stratejik yaklaşmaktadır. Partimin beni en çok cezbeden yanı da budur.”ifadelerini kullandı.

Toplulaştırma; en büyük tarım reformu

Tarımın, Türkiye'nin hem ihracata yönelik kalkınmasında hem de kendini beslemesine önemli bir ruh olduğunu kaydeden Sadullah Kısacık, “AK Parti olarak ‘çiftçiyi düşünmemiz, maliyetleri düşürmemiz lazım’ dedik. ‘ Pamuğu, buğdayı dünya piyasa fiyatları oranında üretmemiz lazım, bunun için de çiftçinin girdisini azaltmamız lazım.’dedik. Toplulaştırma reformu yaparak maliyetleri düşürdük. Bu Türkiye tarihinde tarım alanında yapılmış en büyük reformdur.” dedi.

Toplulaştırma öncesi, tarlanın sürenin elinde kaldığını ve asıl sahiplerinin hiçbir hak iddia edemediğini belirten Sadullah Kısacık, şöyle konuştu:

“Türkiye’de 2002 yılına kadar 450 bin hektar toplulaştırılmışken 12 yılda  4.5 milyon hektar toplulaştırılmış. Tam 10 katı toplulaştırılma yapılmış. Adana’da ise bugüne kadar 113 bin hektar toplulaştırılmış, 53 bin hektardaki çalışma ise devam ediyor. Bu proje sayesinde herkes tarlasının yerini bildi. Herkes nasıl yatırım yapacağını planlayabildi.”

Sulanan alanlar iki katına çıktı
Bir diğer maliyeti düşürme yönteminin ise üreticiyi susuz tarımdan sulu tarıma geçme imkanına kavuşturmak olduğunu söyleyen AK Parti Adana Milletvekili Adayı Sadullah Kısacık, “Türkiye'de 8.5 milyon hektar sulama alan var. 2002 yılına kadar bunun 4.2 milyonu sulanıyormuş. 12 yıllık dönemde bu 6.1 milyona çıkmış. Yani 12 yılda %50 oranında sulanan birim alan artmış. Hem maliyet düşüyor hem verim artıyor.”dedi.

Damlama sulamaya %20 hibe desteği geldiğini, bu sayede 5 milyon dekar alanın daha sulanabilir hale geldiğini vurgulayan Kısacık, “İşte bu yapısal dönüşümcülerin sonucunda Avrupa da birinci hale gelmişiz.” diye konuştu.

Kısacık, “1000 günde 1000 Gölet” projesi ile de 3.5 milyon TL harcanarak 1.7 milyon dekar alanın daha suya kavuşturulduğunu ve bunların AK Parti’nin stratejik yaklaşımları sayesinde mümkün olduğunu ifade etti.

Ovayı gezdiğinde çiftçilerin, "Şu Turgut Tekin döneminde yapıldı, bu yine Turgut Tekin döneminde yapıldı" dediklerini anımsatarak, "Ben daha fazlasını yapmak için çabalayacağım. Ankara'daki sesiniz olacağım" dedi.

Adana’nın güçlü yönü olan tarım desteklenmeli

Toplantının, birlik üyelerinin soru, görüş ve önerilerini aktardığı bölümünde söz alan Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici ise Adana tarımının en önemli sorunlarından birisinin ise açık sulama sistemi olduğunu belirtti. Özekici, sulamada kapalı sisteme geçilmesi gerektiğini belirterek, "Gelecekte su savaşları yaşanmaması için tedbir alınmalı. Vahşi sulama dediğimiz açık sistemde su ısraf oluyor. Kapalı sistem tüm gelişmiş ülkelerin kullandığı sistemdir. Buna geçilmesi için bir çiftçi çocuğu olan bu yüzden bizi en iyi anlayacağını düşündüğümüz Sadullah beyden destek bekliyoruz" dedi.

Yüzde 50 kayıp var. Kapalı sulamaya geçmeli
Çukurova’da eski sistem sulama kanalları nedeniyle yüzde 50 oranında su kaybı meydana geldiğini bildiren Prof.Dr. Bülent Özekici, “Şu an Adana’ da kullanılan suyun yüzde 50'si sadece sulama kanallarından iletim kaybı olarak gidiyor. Açık kanal sisteminde kabul edilen kayıp yüzde 20 iken bu oran, kanalların eskiliği yüzünden yüzde 50. Oysa biz kapalı sisteme geçersek kayıpları önleyebilir ve üretimi 2 katına çıkartabiliriz. Bu gerçek ortadayken açık sistemde ısrar edilmesi anlaşılır şey değil” diye konuştu.

Samimi bir ortamda geçen görüşmede, çiftçiler, bir çiftçi çocuğunun milletvekili olmasının çiftçi açısından sevinç verici olduğunu belirterek, başarı dileğinde bulundular.