Çiftçiye “Dijital Tarım” anlatıldı
8.12.2016
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, tarımda teknoloji ve dijitalleşmenin öneminin her geçen gün daha da arttığını söyledi. Yeni iletişim kanalları ile hayatın bir parçası haline gelen, etkin kullanıldığında her sektörde işletmelere önemli avantajlar sağlayan dijitalleşme, Adana Çiftçiler Birliği, Garanti Bankası ve Doktar iş birliğiyle düzenlenen eğitim programında, Çukurova çiftçisine anlatıldı.
Adana Çiftçiler Birliği İzzettin Özgiray Toplantı Salonu’nda gerçekleşen “Tarımda Dijitalleşme” konulu toplantının açılışında konuşan Birlik Başkanı Mutlu Doğru, tarımın çok stratejik bir sektör olduğunu tekrarlamaya gerek olmadığını, bunun artık kanıtlandığını ifade etti.
Tarımın hem Türkiye’de hem de dünyada en önemli sektörlerin başında geldiğini belirten Doğru, “Aynı elbise, aynı ev ve aynı araba ile yıllarca idare edilebiliriz ama günde en az bir iki öğün beslenmeden, gıda almadan hayatımızı sürdüremeyiz. Bu nedenle tarım çok stratejik ve önemli bir sektör” dedi.

“TARIMDA TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ DAHA DA ARTACAK”
Son yıllarda tarımda sıkça “sürdürülebilirlik” kavramından bahsedildiğinin altını çizen Doğru, şöyle devam etti:
“Son dönemde tarımda ‘kendi kendine yetebilme’ gibi kavramlar çıkmaya başladı. Her ülke kendi üretiminin üzerine çıkmaya çalışıyor. Bunun için de neler yapılıyor? Yeni teknolojiler kullanılıyor. Biliyorsunuz bir tohumun doğal olarak verimini kontrol edebilmek, belirli bir seviyeye çıkartabilmek ancak belirli bir oranda mümkün. Ne kadar zorlasak da bir gün gelecek onun üzerine çıkamayacağız. Birçoğumuz hatırlar; babalarımız, dedelerimiz zamanında ovada dönüm başına 100 kilo pamuk büyük rakamdı. Şu anda 400-500 kilo pamuk alanlar, ‘iyi verim alamadım’ diyor. Rekolte 4-5 katına çıkmasına rağmen. Bir gün gelecek, o rekolteleri azar azar artırma imkânı olacak ki; işte o zaman bence tarımda teknolojiyi kullanmanın önemi artacak. Daha fazla hassas tarım yapma ihtiyacı doğacak. Meteorolojik ve iklimsel verileri, toprağın yapısını, suyun yapısını çok daha fazla analiz ederek iyi ve hassas tarım yapanlar ayakta kalabilecek. Bu nedenle ben bu toplantıyı çok önemsiyorum.”

“DAMLAMA İÇİN DE ‘NASIL OLACAK?’ DEMİŞTİK”
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, dijital tarım aletlerinin kullanılmasının bugün için birçok çiftçiye uzak gelebileceğini ifade ederek, “Tarımda dijital aletler hemen yarın kullanılmayabilir. Ama şunu hatırlatmak isterim; 25-30 yıl önce damlama sulama teknolojisi ovaya ilk geldiğinde ‘bu mısır, bu ağaç ya da bu pamuk damlaya damlaya nasıl ayakta kalacak’ demiştik. Benim köyümde biz ilk damlamayı yaptığımızda büyüklerimiz ‘koskoca ağaçlar kuruyacak’ demişlerdi. Şimdi görüyorum 10 dönüm arazilerini bile damlama ile suluyorlar. Bu teknoloji artık herkesin kullandığı sıradan bir şey haline geldi. İnanıyorum ki; ‘Dijital Tarım’ sunumunda göreceklerimiz de en yakın zamanda hepimiz tarafından kullanılır hale gelecek” diye konuştu.

“BİLGİYİ DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU ŞEKİLDE KULLANIM ÖNEMLİ”
Garanti Bankası Tarım Bankacılığı Müdürü Bora Sürmeli de, dünyada 44 milyon hektarın üzerinde alanda tarım yapıldığını ve 8 milyar nüfusun bu üretimle beslendiğini kaydetti.
Günümüzde her türlü bilgiye ulaşmanın teknoloji sayesinde daha kolay geldiğini ifade eden Sürmeli, “Bu bilgilerin doğru zamanda, doğru şekilde kullanılması çok önemli. ‘Tarımda Dijitalleşme’ dediğimiz şey budur aslında. Toplu bilgiyi kişiselleştirip, parsel bazında kendi alanlarınıza uygulamanızı sağlayacak tarımda dijitalleşme. Elinizdeki telefonlardan, tabletlerden bu bilgiyi kullanmanızı sağlayacak. Bu bağlamda Garanti Bankası olarak bu konuyu çok önemsiyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Türk çiftçisine daha yüksek verim ve daha düşük maliyet sağlayacak çözümler üretmek amacıyla kurulan Doktar’ın kurucu ortağı ve genel müdürü Tanzer Bilgen tarafından “Tarımda Dijitalleşme” konulu sunum gerçekleştirildi. Sunumu, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak ile çok sayıda çiftçi izledi.