Doğal afet mağduru çiftçi, kredi borçlarına "vade ertelemesi" istiyor
14.07.2016
Doğal afet mağduru çiftçi, kredi borçlarına "vade ertelemesi" istiyor Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru: “Doğal afetler nedeniyle ürünleri zarar gören üreticilerimizin tarımsal kredi borçlarının vadesi uzatılmalı”
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, doğal afetler sonucu ürünleri zarar gören üreticilerin tarımsal kredi borçlarının vadesinin uzatılması talebinde bulundu.
Doğru, yaptığı açıklamada, 2015-2016 üretim yılında yurdun birçok yerinde don, dolu, kuraklık ve sel gibi çeşitli doğal afetler yaşandığını anımsattı. Adana'da da kış aylarında yaşanan don ve ilkbaharda yaşanan dolu yağışı nedeniyle ekili alanları zarar gören üreticiler bulunduğunu ifade eden Doğru, “Bu doğal afetler sonucu ürünleri satılamayacak şekilde hasar gören tüm üreticilerimiz, tarım il ve ilçe teşkilatlarına başvurarak hasar tespit raporları almışlardır. Tarımda üretimin sürekliliği ve bu mağdur üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan tarımsal kredi borçlarının vadesi uzatılmalıdır” dedi.
Vadesi gelen kredilerini kapatamayan doğal afet mağduru üreticilerin, dışarıdan daha yüksek oranlarla borçlanmak durumunda kaldığını belirten Doğru, açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Üreticilerimizin, kapatılması daha zor finansal yükler altına girmeden, Bakanlar Kurulumuzun alacağı kararla ülke çapında doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimize tarımsal kredi vade ertelemesinin bir an önce çıkarılmasını bekliyoruz.”