Gübre Fiyatlarındaki zam bir yılda yüzde 80’i geçti
30.01.2021
Gübre Fiyatlarındaki zam bir yılda yüzde 80’i geçti Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru: “Tarımsal girdilerin yıllık ortalama %15.35 arttığı açıklanırken, gübredeki bu artışı nasıl açıklarız” “Tarım Kredi Kooperatifleri neden piyasalara müdahale etmiyor ? “
ADANA / Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, çiftçinin en önemli girdilerinden birisi olan gübrede, son bir yılda yaşanan yüzde 80’lik astronomik artışa dikkati çekerek, “Tarımsal girdi fiyat endeksinin Kasım ayı hesaplamasına göre tarımsal girdilerin yıllık ortalama %15.35 arttığı açıklanırken, gübredeki bu artışı nasıl açıklarız?” diye sordu.

Doğru, içinde bulunduğumuz şu günlerde çiftçinin kışlık ürünlere azotlu üst gübresi ve yazlık ekimler için ise taban gübresi alımlarını yaptığını ve karşılarına çıkan aşırı yüksek fiyatların ciddi sıkıntılar yaşattığını bildirdi.

İthal olduğu için hammaddesi olan petrol fiyatları ile dolar kuruna endeksli olarak fiyatları devamlı değişen gübrede en çok kullanılan ürünleri geçen yıl bugünki fiyatlarıyla karşılaştırdığımızda fiyatlarda %80’in üzerinde artış olduğunu vurgulayan Mutlu Doğru, “Halbuki petrol varil fiyatının 65 dolardan bugün 53 dolara gerilediğini, kurların ise dolarda 5.95 den 7.40’a yükselerek %24 arttığını görüyoruz.
O halde gübre neden bu kadar fazla zamlandı?” Sorusuna mantıklı bir gerekçe bulamadıklarını bildirdi.

Mutlu Doğru, “Tarımsal girdi fiyat endeksinin Kasım ayı hesaplamasına göre tarımsal girdilerin yıllık ortalama %15.35 arttığı açıklanırken, gübredeki bu artışı nasıl açıklarız? Çiftçimizin en önemli kuruluşlarından olan ve toplam gübre ticaretinin %30’unu gerçekleştiren Tarım Kredi Kooperatifleri neden piyasalara müdahale etmiyor?” diye sorup, çiftçinin açıklama beklediğini bildirdi.

ACİL MÜDAHALE YAPILMALI
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, çiftçinin en önemli girdi maliyeti olan gübrede yaşanan bu artışa karşı acil müdahale beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Gıda enflasyonuyla mücadele ederken ürünlerin ihracatına kısıtlama veya tarımsal ürün ithalatının önünü açarak çare aramak yerine, Türkiye’de tarımsal üretimde maliyeti düşürmek; zirai ilaç, tohum, fide, yem, tarımsal alet ve ekipmanlar ile gübre gibi önemli girdilerin fiyatları piyasada daha yakından izlenerek fiyat artışlarında spekülasyonlara müsaade edilmeden, gerekli müdahaleler yapılmalıdır.”

“ENFLASYONLA MÜCADELE MALİYETİ DÜŞÜRMEYLE OLUR”
Gıda enflasyonuyla en iyi mücadelenin maliyetlerin düşürülmesi olduğunu yıllardır dile getirdiklerini anımsatan Başkan Mutlu Doğru, “Çiftçiye ucuz girdi sağlayarak, üretim planlamasıyla daha fazla üretmesi, verimliliğin arttırılması, pazarlama zincirindeki aksayan yönlerin yeniden düzenlenmesi ve fazla ürettiğimiz ürünler için yeni yurt dışı pazarlar bulunmasıyla yapılabilir” diye konuştu.

“Un ve muz gibi ürünlerin ticaretini incelemeye alan Rekabet Kurulu, gübre piyasalarını ve fiyatlarını, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından müdahil olunarak, incelemesi gerekir” çağrısında bulunan Mutlu Doğru, “Bu artışların varsa mantıklı bir açıklaması tüm üreticilerimize yapılmalıdır” diye konuştu.

“TARIMSAL REKOLTE VE TÜKETİCİ FİYATINA YANSIYACAK”
Başkan Doğru, gübredeki bu anormal fiyat artışlarının verimliliği, ülkenin tarımsal rekoltesini ve sonuçta da tüketici fiyatlarını olumsuz etkileyeceği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirtirken, şu anda en çok kullanılan gübrelerin satış fiyatlarını da tek tek açıkladı.

Doğru’nun verdiği bilgilere göre, çiftçinin en çok kullandığı gübrelerin geçen yılki ve bu yılki fiyatları şöyle:

20/01/2020 Gübre Fiyatları
Üre                      : 1.650 TL