İzmir Tarım Grubu Adana'nın konuğu
19.04.2013
İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Tarım Grubu üyeleri, Adana Çiftçiler Birliği'nin konuğu oldu.
Program kapsamında Adana Çiftçiler Birliği'nde bir araya gelen konuk heyete, Adana Çİftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu ve yönetim kurulu üyeleri, birliğin çalışmaları konusunda bilgi verdiler. Birliğin 1930'da kurulmuş Türkiye'nin ilk sivil toplum ve çiftçi kuruluşu olduğunu belirten Başkan Homurlu, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Grup daha sonra Adana İl Tarım Müdürlüğü'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı. Burada ilin tarımsal faaliyetleri konusunda ayrıntılı bir sunum yapan İl Tarım Müdürü Hamit Aygün, ilde 70 bin çiftçi bulunduğunu ifade etti. Bölgenin tarım örtüsü konusunda da bilgi veren Aygün, yöre çiftçisini katma değeri yüksek ürünlerin ekimine yönlendirdiklerini vurguladı.
Aygün, Adana'nın düşük gelirli ürünlerden uzaklaşmasını istediklerini belirterek, ''Sadece yemlik bitkiler üretilse bile ilin tarımsal üretiminin parasal değeri 1.5 katı artar. Şu anda Adana, üretim değeri bakımından Türkiye'de 7. sırada yer alıyor'' dedi.
Adana Ticaret Borsası'nı da ziyaret eden heyete,  Başkan Muammer Çalışkan, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çalışkan, Meclis Başkanı Şahin Bilgiç'in de bulunduğu görüşmede, Adana'nın bereketli topraklarıyla tarımın göz bebeği kentlerden olduğunu belirterek, ''İzmir de tarımsal üretimde öncelikli kentlerimizden. Bu iki kentin tarım temsilcilerinin birlikteliği tüm Türkiye'ye örnek olmalı'' dedi.
Tarımsal üretim örgütleri ve tarımsal sanayi temsilcilerinden oluşan İzmir Tarım Grubu (İTG) Başkanı ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise tarım kesiminin tüm temsilcilerince ortak bir akıl oluşturup, Ankara'da alınan kararların doğru alınmasını sağlayacak bir güç birliğinin mutlaka sağlanması gerektiğini vurguladı. Eskiyörük, en önemli sorunun üreticinin ne ekeceğini bilememesi olduğunu belirtti.
Heyet daha sonra çeşitli tarım işletmelerinde incelemelerde bulundu. Heyette Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Bilgen, DSİ Bölge Müdürlüğü Tarımsal Ekonomi Başmühendisi Ahmet Toma, Ziraat Mühendisi Arif Gürdal, Ziraat Yüksek Mühendisi Tamtad Konservecilik Sa. Tic. A.Ş Genel Müdürü Kürşad Yuvgun, Bağyurdu Meyve ve seze Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şeref Ergun, İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Tayfur GÜrcan, Konak Ziraat Odası Başkanı Rakip Becer, Tarımsal PRoe Danışmanı Melih Ülgen, EGe TV program yapımcısı Hürriyet Ege Yazarı İsmail Uğursal yer aldı.