Mısır üreticisi TMO’dan müdahale fiyatı istiyor
11.11.2012
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, bu yıl hava koşulları nedeniyle yüzde 20 rekolte kaybı yaşayan mısır üreticisinin şu anda piyasada oluşan fiyatlarla da ikinci bir hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi.
Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye’nin ihtiyacı olan mısırın yaklaşık yarısını üreten Adana’da mısır hasadı yoğun olarak başlarken, üreticinin şu andaki piyasa fiyatlarından ürününü satmak istemediğini belirtti.
 Dünyanın en büyük mısır üreticisi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri’nde son 50 yılın en büyük kuraklığı neticesinde mısır fiyatlarının dünyada rekor seviyelere ulaştığını vurgulayan Doğru, şunları söyledi:
 ‘’ Şu anda Mersin teslimi ithal mısır fiyatı gümrük masrafları ve ithal fonu hariç tonu 360 Dolar, yani 650 liradan giriş yapıyor. Bunun yanı sıra yurt dışındaki mısır fiyatlarının kısa süre içerisinde daha da artacağı tahmin ediliyor.
Dünya fiyatları rekor seviyelerde seyir ederken dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini kullanan, maliyetleri her yıl enflasyon oranlarının üzerinde artan ve geçen yıla göre en az yüzde 20 verim kaybı olan mısır çiftçimiz,   mısırın ton fiyatının 540 TL civarında oluşmasına büyük tepki gösteriyor.’’
Doğru, dünyadaki hammadde fiyatlarındaki artışı örnek göstererek yem fiyatlarına üst üste zam yapan yem sanayisinin, dünyanın en kaliteli mısırına geçen senenin altında fiyat teklif etmesinin kabul edilmez olduğunu vurguladı.
Mutlu Doğru,  mısır sanayicisinin açıkladığı fiyatın da tatminkâr olmadığını belirterek, ‘’Her fırsatta, üreticilerle işbirliği içerisinde olduklarını söyleyen ve bizlere ucuz maliyetle üretilen, dünya mısır fiyatlarını örnek gösteren nişasta sektörü ise açıkladığı fiyatla samimiyetten maalesef uzak kalmıştır’’ dedi.
TMO’nun çiftçinin karagün dostu olduğunu anımsatan Doğru, bu kurumun piyasayı acilen re güle etmesi gerektiğini savunarak, şöyle devam etti:
‘’Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanımız ve Toprak Mahsulleri Ofisi yönetimi ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, üreticimizin bu fiyatlarla mağdur olduğunu ve mısır alım fiyatının açıklanarak piyasalara acilen alım yönünde müdahale edilmesi gerektiğini bildirdik. Kendilerinden, piyasaları yakından takip ettiklerini ve fiyatın yakında açıklanacağı bilgisini de memnuniyetle aldık. Umuyoruz ki açıklanacak fiyat çiftçimizin beklentilerini ve alın terini karşılayacak miktarda olacaktır.’’
Doğru, TMO’nun, mısır için müdahale alım fiyatı açıklamakta hızlı davranmasını beklediklerine dikkati çekti.
Üreticilere de çağrıda bulunan Doğru, ‘’ Mısır üreticilerimizin bu bilgiler ışığında malını pazarlamasını ve imkânı varsa malını bir süre daha bekletmesinin daha doğru olacağı kanaatiyle tüm üreticilerimize bereketli ve kazançlı bir hasat dönemi dileriz’’ dedi.