Mısırda hasat hazırlığı
11.11.2012
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da, bu yıl üreticinin pamuk yerine çoğunlukla mısıra yönelmesi, bu nedenle beklenen yüzde 20 üretim artışının üreticiyi olumsuz etkilememesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) tatminkâr bir müdahale fiyatı açıklaması bekleniyor.
Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri OanaÇorat,  üreticilerin, bir yıl hangi ürün para kazandırdıysa, ertesi yıl da aynı ürüne yöneldiğini ya da pamukta olduğu gibi fiyatı düşen ürünün ekiminden de uzaklaşıldığını belirterek, ‘’Bu yıl pamuktaki düşüş üreticiyi daha çok mısıra yöneltti. Bu durumdan üreticinin zararlı çıkmamasını ümit ediyoruz’’ dedi.
Üreticinin en yakın dostunun TMO olduğunu vurgulayan Çorat, bu yıl da yaşanan yüzde 20 rekolte aratışının piyasada talep fazlası oluşturmaması için TMO’nun mutlaka devreye girmesini beklediklerini ifade etti.
Çorat, Tarım Bakanlığı yetkilileri ile sürekli görüşme halinde olduklarını, çiftçinin alın terini heba edecek herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için şimdiden önlem alınması için çaba sarf ettiklerini belirterek, ‘’Bakanlığın, son yıllarda uyguladığı olumlu politikalarla çiftçilerimize olumlu yaklaşımı en büyük güvencemiz’’ diye konuştu.
Hasada az bir süre kala mısırın kilosunun piyasada 0.57 TL’den satıldığını belirterek, hasatla birlikte oluşacak arz fazlasının üreticiyi mağdur etmemesini beklediklerini kaydetti.
Türkiye’nin toplam mısır üretiminin 4 milyon ton civarında olduğunu, bunun önemli bir bölümünün de Çukurova’da yetiştiğini anlatan Çorat, ‘’Türkiye’de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip  bitki mısırdır. Mısır, hem insan beslenmesinde hem de hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ancak, son dönemlerde önemli bir alıcı kitle olan yem sektörünün daha çok arpa ve buğdaya yönelmesi dikkat çekici. Oysa, mısır, içerdiği protein ile özellikle kanatlı sektörü için vazgeçilmez olmalıdır’’ diye konuştu.