Narenciye üreticisinin “Rusya” tedirginliği artıyor
21.06.2016
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası turizm sektörüne sağlanan destek ve kolaylıkların, bir an önce tarım sektörü için de uygulanması çağrısında bulundu.
Narenciye üreticisinin, 24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesi sonucu başlayan kriz nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Doğru, “Uçak krizinden sonra en büyük pazarımız olan Rusya, yılbaşından itibaren portakal ve mandalinada alımı durdurdu. Bunun etkisi geçen sene çok fazla hissedilmedi aslında. Alımın durdurulduğu açıklandıktan sonra narenciyede dal fiyatları bir miktar düştü. Dal fiyatlarının düşmesi çiftçiye olumsuz yansıdı ama asıl bu sene sezon başında Rusya kararında değişiklik yapmazsa, narenciye üreticisi çok daha zor durumda kalacak. Kriz aşılmazsa narenciye üreticisini kötü günler bekliyor. Bizler böyle düşünüyoruz ve bunun için de önlem alınmasını istiyoruz” dedi.

“İHRACATA DESTEK ARTIRILMALI”
Uçak krizinden etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü ile Rusya’da iş yapan işadamlarına haklı olarak bazı kolaylıklar getirildiğini ifade eden Mutlu Doğru, bu desteklerden tarım sektörünün de yararlandırılması için hükümete çağrı yaptı.
Tarım sektöründe uçak krizinden en fazla narenciye ve domates üreticilerinin etkilendiğini vurgulayan Doğru, “Bu ihracatı bir senede başka ülkeye kaydırmanın imkanı yok. Yeni pazarların aranması uzun vadeli bir iş. Fakat bu sene için yeni pazarlara girilebilmesi açısından ihracatçıya desteğin mutlak suretle artırılması lazım” diye konuştu.
Yıllardır “ihracat desteği” veya “ihracat primi” adı altında verilen desteğin ton başına 150 dolardan önce 125 dolara, daha sonra 100 ve 90 dolara, geçen yıl da 50 dolara gerilediğini belirten Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi bu desteği artırmanın ve bunu nakit olarak vermenin tam zamanı. Aksi takdirde narenciye ihracatı durma noktasına gelecek ve bu istihdamı da kötü etkileyecektir. Çiftçinin gelir kaybına sebep olacaktır. Başta Adana, Hatay, Mersin gibi narenciyenin yoğun olarak üretilip ihraç edildiği bölgelerin ekonomisini kötü etkileyecektir.”

UZAK PAZARLAR İÇİN HAVA TAŞIMACILIĞI
İhracatın, çiftçinin ürününe değer kattığını dile getiren Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Bugün Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere, Körfez ülkelerine ve Arap ülkelerine yaş sebze-meyve ihracatı yapan çok önemli ihracatçılarımız var. Bizim bir de şöyle farklı bir talebimiz var. Uzak ülkelere ihracat yapmak istiyoruz. Uzakdoğu’ya ihracat yapmak istiyoruz ama mesafe çok uzak olduğu için yaş sebze-meyveyi bu ülkelere ihraç etmekte sorunlar yaşıyoruz. Biliyorsunuz Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanlığı döneminde hava taşımacılığını da ön plana çıkarmış bir kişi. Biz uçak kargo ile ürünlerin uzak pazarlara ulaştırılmasını istiyoruz. Adana’da hasat edilmiş bir portakalın işlenerek 24 saat içerisinde Uzakdoğu’ya veya Avrupa’nın ücra köşelerini gönderilmesini istiyoruz. Bu da uçak kargo desteklerinin artırılmasıyla mümkün. Böylelikle hem pazarımız genişleyecek hem de ihracatımız artacaktır” dedi.

“TEK SORUNUMUZ PAZARLAMA”
Son derece verimli topraklara sahip Çukurova’nın, yaş meyve-sebze deposu haline gelebilecek potansiyeli bulunduğunun altını çizen Mutlu Doğru, “Yeter ki ihracatın önünü açalım, pazarın önünü açalım. Bizim tek sorunumuz pazarlamayla. Çok şükür çiftçilerimiz dünyayı takip ederek, çok kaliteli ürünler üretiyor. Pazarlama ile ilgili önümüz açılırsa, ihracata destek verilirse hem bu istihdamın artmasına sebep olacak hem de ekonomik olarak ülkeye geri dönüşü çok fazla olacak” ifadelerini kullandı.

NARENCİYE İSTİHDAM KAYNAĞI
Narenciye üretiminin, sağladığı istihdam açısından da önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirten Doğru, şöyle devam etti:

“Tarım sektöründe mevsimlik işçiler daha çok yaz aylarında yoğunlaşırlar, Nisan ile Eylül arasında. Narenciyede ise iş Eylül’de başlıyor, Nisan’a kadar devam ediyor. Yani işçinin iş bulamadığı dönemde narenciye iş imkanı sağlıyor. Bu çok önemli. Çünkü vasıfsız işçilere istihdam sağlıyoruz. Bugün Türkiye’de 2,5-3 milyon Suriyeli misafir ediyoruz. Adana’da da Hatay’da da çok fazla var. Narenciye bu insanlar için de bir istihdam kaynağıdır.”

Başbakan’ın “Üretenin, yatırım yapanın, istihdam sağlayanın ayağına turkuaz halı sereceğiz” sözünü de anımsatan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, şunları söyledi:

“Biz Sayın Başbakan’ın bu sözlerinden çok memnun olduk. Bizim hükümetimizden tek istediğimiz var ihracatın önünün açılması. İhracat açıldığı zaman benim sebzemin, meyvemin değeri artıyor. Dal fiyatı artıyor, ihracata yönelik daha kaliteli ürünler üretebiliyorum.”