Narenciyede bir ilk
5.12.2012
Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yücel Ener, Türkiye’nin ilk defa tüm dünya ile aynı anda patentli bir narenciye çeşidini üretmeye başlayacağını, bunun da Türk tarımı açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
‘Narenciye Milli Çeşitliliği Listesi’nde yapılan son güncellemelerin ardından mandered, mandalate, lemox cinsi ürünlerin de listeye dahil edildiğini kaydeden Ener, söz konusu narenciye çeşitlerinin de çekirdeksiz olmasının yanında listeye giren ilk ‘patentli narenciye çeşidi’ olarak da öne çıktığını anlattı.

“DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK BU ÜRÜNLERİN”
Ener, “Patentli narenciye çeşitleri sözleşme karşılığında satıldığı gibi belirli bir alanda ekimine izin veriliyor. Bu sözleşme ile birlikte arazisine ürün dikecek olan çitçiye, aldığı malın arz-talep dengesinin bozulmayacağının garantisi veriyor. Bunun yanında tanjerin cinsinin hasadının nisan ayının ortasında yapılması, mandered cinsinde de içinin kırmızı ve çekirdeksiz olması önemli. Dünyada bir başka eşi benzeri yok bu ürünlerin. Bu ürünlerin Türkiye’ye kazandırılması oldukça önemli” dedi.

“NARENCİ ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE BİR İLK”
Tüm bu narenciye çeşitlerinin dünyada henüz çok yeni olduğunun altını çizen Mehmet Yücel Ener, Türkiye’nin dünya ile birlikte bu ürünleri aynı anda yetiştireceğini, bunun da narenciye üretimi açısından bir ilk olduğunu vurguladı. Ener, “Normalde dışarıda tutmuş bir çeşit, çok sonra Türkiye’de üretimine başlanırdı yani Türk çiftçisinin çok sonradan haberi olurdu. Ancak bu çeşitler, dünyada aynı anda İspanya, Amerika ve İtalya üretimine başlanırken, Türkiye de bu ülkelerle hemen hemen aynı anda bu ürünleri getirdi” ifadesine kullandı.

“5 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA EKİLECEK”
Söz konusu İtalyan menşeli narenciye çeşitlerinin satışına 2013 yılında sözleşmeli olarak başlanacağını kaydeden Ener, toplam ekim alanının da 5 bin dönüm ile sınırlı tutulacağını, her yerde satılamayacağı gibi önceliğin Akdeniz Bölgesi olduğu bilgisini de verdi. Ener, eğer bir talep olursa ekim alanlarının da genişletilebileceğini belirterek, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Bir yeniliği başından yakalamak önemli bir gelişme. Patenli ürün çeşitliliği konusunda çok geride kalan Türkiye’nin, bu kadar hızlı bir gelişim göstermesi önemli”
Öte yandan, 2013 yılı Ocak ayında mandered, mandalate, lemox cinsi patentli narenciye çeşitleri ile ilgili olarak Adana Çiftçiler Birliği’nde bir tanıtım toplantısı gerçekleştirileceği ve bu toplantıya da patent sahiplerinin de katılım göstereceği dile getirildi.