Narenciyenin belalısı “Akdeniz sineği” ihracatın da kanını emiyor
2.09.2014
Narenciyenin belalısı “Akdeniz sineği” ihracatın da kanını emiyor Adanalı çiftçiler mücadeleyi tartıştı Adana'da narenciye üreticisinin "belası" durumunda olan ve narenciye ihracatında önemli engel teşkil eden "Akdeniz meyve sineği"yle mücadele konusunda çiftçiler bilgilendirildi.
Adana Çiftçiler Birliği’nde “Akdeniz meyve sineği mücadelesi” konulu proje çerçevesinde yapılan toplantıda, yöre üreticilerinin sorunları tartışıldı.
Toplantıya Adana Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Remziye Karabucak, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları, Seyhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanları ile çok sayıda zıraat mühendisi, ilaç bayisi ve narenciye üreticisi katıldı.
Akdeniz meyve sineği şeker oranı yüksek meyvelerde hasar yapıyor
Toplantıda yaptığı konuşmada, Akdeniz meyve sineğiyle mücadele hakkında aydınlatıcı bilgiler veren  Ziraat Mühendisi Dr. Naime Elekçioğlu “Akdeniz meyve sineği, ağırlıklı olarak şeker oranı yüksek olan mandalina ve portakalda hasar yapıyor. Özellikle hasadı yaklaşan çeşitlere zarar veriyor. Üreticinin bu dönemde mücadele yapması önemlidir. Bu sinek, yurt dışında karantina uygulanan bir zararlıdır. Toleransı sıfırdır. Yurt dışına ihraç ettiğimiz, 15 tonluk partideki ürünlerden bir tanesinin bile Akdeniz meyve sineği tarafından zarar görmemiş olması gerekiyor" dedi.
Akdeniz meyve sineğini kontrol altına almak için proje yapıyoruz
Akdeniz meyve sineğinin bölgemizde mart ayında görülmeye başladığını vurgulayan Elekçioğlu, “Akdeniz meyve sineği, geçtiğimiz bütün bir yıl boyunca bölgemizde aktifti. Türkiye olarak geçtiğimiz yıl gönderdiğimiz ürünlerde 22 adet geri bildirim aldık. Bu yıl böyle bir durum yaşanmaması için Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, 2014’ten başlayıp, 2017 yılını kapsayacak şekilde proje hazırlandı. Geri bildirimi en asgari seviyeye indirmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.