Pire için yorganı yakmamak lazım
5.04.2018
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru: “Sulama Birlikleri özelleşirse çiftçinin maliyetleri daha da yükselir” “Pire için yorganı yakmamak lazım”
ADANA/ Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, TBMM Tarım Komisyonu’nda görüşülmekte olan Tarımsal Sulama Yasası ile sulama birlikleri özelleştiği takdirde çiftçinin üretim maliyetlerinin daha da artacağını bildirdi.

Dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde uygulanan ve "katılımcı sulama yönetimi" olarak tanımlanan Sulama Birlikleri'nin yerine yeni bir yönetim sisteminin getirilmesi meselesi tartışılmaya devam ediyor.

Üreticilerin gündemini meşgul eden konuya yönelik açıklamalarda bulunan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,  Sulama Birlikleriyle bir araya gelerek soruna ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladıklarını söyledi.

DSİ tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’deki 378 Sulama Birliği’nin yüzde 65’nin düzgün bir şekilde görevlerini yaptıklarını vurgulayan Doğru, “Yani pire için yorganı yakmamak lazım. Yanlış yapan yüzde 35 için yüzde 65’i heba etmeyelim. ‘Sulama Birlikleri çiftçinin kontrolünde kalsın’ diyoruz.  Çiftçiler olarak sistemin mevcut haliyle devam etmesinden yanayız. Konuyla ilgili bütün kesimlerin desteklerini bekliyoruz.” dedi.

“SU, KULLANANLAR TARAFINDAN YÖNETİLMELİ”

Sulama Birliklerinin önce belediyelere; daha sonra özelleştirilerek şirketlere veya holdinglere devrinin gündeme geldiğini ifade eden Doğru, “Burada şöyle bir tehlike var; özelleştirmeye karşı değiliz, tabi ki özelleştirme bazı kurumlarda olabilir. Ancak tarımsal sulamada (eğer suyu kullanan çiftçi ise) bu suyu kullananlar tarafından yönetilmesi en doğru sistemdir.” şeklinde konuştu.

Birliklerin dünyadaki örneklerinin de bu şekilde yürütüldüğünü dile getiren Doğru, ülkede tarımda kullanılan suyun adil bir seçimle göreve gelen üreticiler tarafından kullanıldığını ve bu şekilde yönetildiğini kaydetti.

Su yönetiminin üreticilerden alınıp özel sermayeye verilmesi halinde zaten yüksek olan maliyetlerin ve kronikleşmiş bazı sıkıntıların daha da büyüyeceğine dikkat çeken Doğru, şöyle devam etti:

“Eğer sulamayı özelleştirirsek bunun çiftçinin maliyetlerini daha da yükselteceği inancındayız. Şu anda iktidar ve muhalefet milletvekillerimizle görüşme halindeyiz. TBMM’nde geçen haftaki komisyon toplantısı iptal olmuştu.  Önümüzdeki hafta yine toplanırsa gidip yine fikirlerimizi söyleyeceğiz. Üreteci kardeşlerimden ricam şudur:  Konuyla ilgili muhataplara ulaşarak sulama birliklerinin özelleştirilmesine karşı çıkalım. Tabiî ki Sulama Birlikleri arasında görevini yanlış yapan, kötü idare edilen olabilir. Ama raporlara bakacak olursanız toplam 378 birliğin yüzde 65’i doğru hizmet etmiş, doğru bir şekilde görevlerini yapmıştır. Yani pire için yorganı yakmamak lazım.  Yanlış yapan yüzde 35 için yüzde 65’i heba etmeyelim. Sulama Birlikleri çiftçinin kontrolünde kalsın, diyoruz. Hazırlanan yasayla görevini iyi yapmayan veya mali açıdan iflas noktasına gelmiş, çiftçiye hizmet veremeyen sulama birliklerine DSİ tarafından el konulabilir veya kayyum atanarak yönetim değiştirilebilir. Ancak mali durumu iyi ve çiftçimize yeterli hizmet veren, bölge çiftçilerinin oyuyla seçilmiş sulama birliklerine ise görevlerine devam etme imkânı verilmelidir. Tarımsal sulamanın,  gerçek suyu kullananlar tarafından idaresi İçin sulama birliklerinin seçim sistemi de değiştirilmeli ve suyu kullanan çiftçilerimize suladığı alan kadar oy hakkı, sınırlama koymadan tanınmalıdır.”