Turunçgilde ‘sarı damar’ uyarısı
2.02.2013
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, 'turunçgil sarı damar açılması hastalığı konusunda Çukurovalı çiftçileri uyardı.
Adana Çiftçiler Birliği'nde düzenlenen toplantıya, Seyhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Söğüt, Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, İkinci Başkan Mutlu Doğru, Adana Turunçgil  Üreticileri Birliği Başkanı Remziya Karabucak, yönetim kurulu üyeleri Bulent Ozler ve Taciser Oral ile çok sayıda üretici katıldı.

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'DA YAYGIN
Nüket Önelge, Adana Çiftçiler Birliği’nde düzenlenen; ‘Turunçgil Fidanlıklarında Sarı Damar Açılması Virüs Hastalığı’ konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Sarı damar açılması hastalığının dünyada pek bilinmediğini kaydeden Önelge, buna rağmen hastalığın, turunçgil tarımının gelişmediği Hindistan ve Pakistan'da yaygın olduğunu vurguladı. Önelge, hastalık konusunda Çukurova’lı çiftçilere uyarıda bulunarak,  “Hastalık, Türkiye’de ilk defa Adana’da limon ağaçlarında görülmüştü” dedi.

“GEREKLİ ADIMLAR BİR AN ÖNCE ATILMALI”
Hastalığın yayılımımın her ne kadar şu anda sınırlı olsa da önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaşabileceği uyarısında bulunan Önelge, hastalığın önüne geçilebilmesi için gerekli adımların bugünden atılmasını istedi. Önelge, “Hastalığın bölgemizde hangi alanlarda var olduğunu ve yayılım durumunu belirlemek, turunçgil üreticilerini ve ilgili kuruluşları bilgilendirip, gerekli uyarıları yapıp, karantina müdürlüklerinin gerek ithalat, gerekse ihracatta hastalığın hızlı teşhisi sağlamalı” ifadesini kullandı.

“HASTALIK KONUSUNDA ÜRETİCİLER BİLGİLENDİRİLMELİ”
Ayrıca bölge turunçgil üreticisinin bu hastalık konusunda seminerler, afiş ve kitapçıklarla bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Önelge, bunun yanında tarım ve turunçgil ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara hastalık konusunda net bilgiler verilmesi gerektiğinin altını çizdi.