Turunçgili en fazla hangi il tüketiyor?
11.11.2012
Adana Çiftçiler Birliği’nin Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile gerçekleştireceği proje kapsamında, il ilturunçgilenvanteri çıkarılacak. Bu sayede tüketimi artırmak için bir ‘yol haritası’ belirlenecek.
Türkiye’nin ‘Turunçgil Tüketimi Envanteri’ni çıkartacak. Söz konusu çalışma ile birlikte il il tüketim alışkanlıkları incelenerek, sektörün gelişimi noktasında belirlenecek politikaların da söz konusu envantere göre şekillendirileceği kaydedildi.
Adana Çiftçiler Birliği tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından da ‘Doğrudan Faaliyet Desteği’ çerçevesinde hibe desteği verilen; ‘Turunçgil Tüketiminin Araştırılmasına Yönelik Stratejiler Projesi’ kapsamında başlatılan çalışmalar sürüyor.
 3 ay sürecek ve 10 Ocak 2013’te tamamlanacak olan projenin toplam maliyetinin ise 41 bin 370 TL olduğu kaydedildi.
 Proje ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halid Milli, söz konusu proje ile birlikte Türkiye’deki turunçgil tüketiminin bir envanterini çıkartacaklarının altını çizerek, bununla birlikte illere göre turunçgil tüketimin alışkanlıklarının da ortaya konulacağını anlattı.
“TÜRKİYE’DE YETERİ KADAR TURUNÇGİL TÜKETİLMİYOR”
Aynı zamanda da ‘Proje Koordinatörü’ de olan Milli, şöyle konuştu:

“Tüketim alışkanlıklarını analiz ederek, iç piyasadaki tüketimi arttırarak, sektöre de bir canlılık getirmeyi amaçlıyoruz. Bu noktada neyin nasıl ve ne şekilde yapılması noktasında proje bize bir ‘yol haritası’ oluşturacak. Bununla birlikte hem üreticiyi, hem de tüccarı mağdur etmeyecek bir politikanın izlenebilmesine de zemin hazırlanmış olacak.  Tüm bunların yanında ülkemizde yeni yetişen nesle, turunçgil tüketimi alışkanlığı kazandırarak, onların sağlıklı bir birey olarak yetişmelerine katkıda bulunmak istiyoruz’’

Bugün Türkiye’de yeteri kadar turunçgil tüketildiğine inanmadığını kaydeden Milli, böylesi bir alışkanlığın da olmadığına dikkat çekti.

“TÜKİYE’DE YILIK NARENCİYE TÜKETİMİ YAKLAŞIK 2 MİLYONTON’’
Adeta bir ‘vitamin deposu’ olarak öne çıkan ve yurtdışında bir ‘ilaç’ olarak kabul edilen turunçgilin, Türkiye’nin bazı bölgelerdeki tüketiminin neredeyse yok denilecek kadar az olduğunu yorumunda bulunan Milli, bunun yanında tarladaki ürünün pazarlanması konusunda da ciddi sorun ve sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Halid Milli, “Bugün Türkiye’deki toplam turunçgil üretimi net olarak bilinmiyor. Ancak yapılan araştırmalarda bu üretimin 3.5 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Bunun da 1.5 milyon tonu ihraç edilirken, 2 milyon tona yakının da iç piyasada tüketiliyor. Nüfusu neredeyse 80 milyona ulaşan bir ülke için bu rakamlar çok düşük” ifadesini kullandı.

“PROJE SEKTÖR İLE İLGİLİ POLİTİKALARIN TEMEL TAŞI OLACAK”
Milli, “Yıllık yaklaşık 2 milyon  tonluk bir tüketim, dünya ortalamasının da çok altında. Hem üreticinin kazanımı, hem de insanların ihtiyacı olan vitaminin alımı konusunda da çok düşük bir rakam” diye konuştu.

Adana, Mersin ve Hatay olarak ele alındığında Türkiye’deki toplam turunçgil üretiminin yaklaşık yüzde 85’inin Çukurova Bölgesi’nde yetiştirildiğini kaydeden Milli, ‘Turunçgil Tüketiminin Araştırılmasına Yönelik Stratejiler Projesi’nin de Türk turunçgil sektörü açısından da çok önemli bir misyon üstleneceğini savundu.

Halid Milli, proje ile birlikte ortaya konulacak olan ‘turunçgil tüketim envanteri’ ile birlikte sektör ile ilgili olarak belirlenecek politikaların temel taşını oluşturacağını da sözlerine ekledi.