Üreticinin gözü aydın Çukurova, kuraklık tehlikesini atlattı
13.03.2015
Geçen yıl ülke genelinde etkili olan kuraklıktan nasibini alan Çukurova Bölgesi’nde bu yıl üreticilerin su endişesi yaşamadan ekimlerini sürdürebilecekleri belirtildi.
Eylül ayından itibaren Çukurova’nın yeteri kadar yağış aldığını belirten Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Sulama Birliği Başkanı Hüseyin Avni Özşahin, çiftçinin bu sulama sezonunda sıkıntı yaşamayacağını kaydetti. Bölgenin ortalamaya yakın yağış aldığını belirten Özşahin, “Bu yıl dağlardaki kar deposu da yeterli. Bu sezon için kuraklık tehlikesi görünmüyor” dedi.
Toroslara yeteri kadar kar düştü
Geçtiğimiz yıl yağışların mevsim normallerinin altında olmasından dolayı çiftçinin çok ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Hüseyin Avni Özşahin, “ Geçen sene dağlardaki kar deposunun da yeteri kadar olmaması nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşanmıştı. Ancak bu yıl, bahar aylarında aldığımız yağış, kuraklığı önemli bir miktar telafi etti. Çok şükür bu yıl kuraklık tehlikesi kalmadı. Bölgemizdeki 3 barajımız da dolu durumda. Bu sezon sulama problemi yaşayacağımızı kesinlikle düşünmüyorum” diye konuştu.
“Kuraklık verim kaybına yol açtı”
Yağışların baraj ve yeraltı su seviyelerini yükselttiğine işaret eden Özşahin, “Yağışların düşük şiddetli ve aralıklarla yağması, toprağın suyu özümsemesi tarımsal üretimi olumlu etkileyen en önemli faktördür.” ifadesine yer verdi.
 Geçen yıl yaşanan kuraklığın yörede sulanamayan arazilerde yüzde 30'lara varan verim kaybına yol açtığını bildiren Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Sulama Birliği Başkanı Hüseyin Avni Özşahin şunları söyledi:
“2014 yılı Ocak ayında yörede metrekareye 43,7 metreküp olan yağış miktarı bu yılın Ocak ayında 224,4 metreküp, geçen yılın Şubat ayında metrekareye 22,8 metreküp olan yağış miktarı bu yılın Şubat ayında 245,0 metreküp olarak gerçekleşti. Yağışlar, 1. ürün için toprağın hazırlanmasında ve gübrelemede çiftçilerimize avantaj sağladı.”