Üreticinin “Rusya” sevinci
11.10.2016
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Yaş sebze ve meyve ithalatında kısıtlamayı kaldırdık” açıklamasının, üreticiler ve ihracatçılar arasında büyük sevinçle karşılandığını söyledi.
“23. Dünya Enerji Kongresi“ için geldiği İstanbul’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Rusya Lideri Putin’in açıklamaları, görüşmenin sonucunu merakla bekleyen üreticilere büyük mutluluk yaşattı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Bütün yaş sebze ve meyve üreticilerinin, özellikle de bölgemizdeki narenciye üreticilerinin merakla beklediği bir haberdi” dedi.
Şu anda mandalina ve portakal çeşitlerinde orta erkenci grubun hasat dönemine girildiğini belirten Doğru, şöyle devam etti:
“Haberin bu dönemde gelmesi, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız arasında büyük mutluluk ve sevinçle karşılandı. Gerekli girişimleri yaparak Rusya’ya ihracat yolunun açılmasını sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, Gıda Tarım ve Havancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e, Gıda Tarım ve Havancılık Bakanlığı Müsteşarımıza ve emeği geçen tüm ilgililere üreticilerimiz ve tarım ürünü ihracatçılarımız adına şükranlarımızı arz ediyoruz.”

“İHRACAT DESTEKLERİ BİR AN ÖNCE ÖDENMELİ”
Şu anda üretici ve ihracatçının beklediği tek bir konunun kaldığını ifade eden Doğru, “O da ihracat desteklerinin ne kadar olacağı ve geçen seneki desteklerin ne zaman ödenmiş olacağı” diye konuştu.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya’nın ithalatı serbest bırakmasıyla genişleyecek olan pazarın, ihracatçıların mal alma talebini arttıracağını belirterek, şunları kaydetti:
“Bunun da tabi ki üretici fiyatlarına olumlu yansımasını bekliyoruz. Ancak hem pazarda rekabet gücünün artması hem de doğru maliyet hesabı yapabilme açısından bu yılki narenciye ihracat destek miktarının bir an önce açıklanması da gerekmektedir. Geçen yılki alacakların ödenmesi de ihracatçılarımızı finansman açısından rahatlatacaktır. Tüm yaş sebze ve meyve üreticilerimiz ile ihracatçılarımıza bu kararın hayırlı olmasını diliyor, bereketli ve bol kazançlı bir sene diliyorum.”